Година на варивата – nа гости на групите по ЦВЕТАРСТВО И ГРАДИНАРСТВО и КУЛИНАРИЯ

От Асоциация „ Да съхраним жената“ изпратиха сърдитата Баба Марта и посрещнаха пролетта с вкусни кулинарни деликатеси от еко продукти, родени на българска земя. Еко тайнствата на българската кухня бе темата на отвореното събитие, което се състоя в Арт Галерията на Асоциацията. По идея на групите по „ Цветарство и градинарство“, „Кулинария“ и техните ръководители- Радка Момчилова и Красимира Иванова се състоя дегустация с изчерпателна информация за богатството от продукти, която ражда родната земя. Варивата, зърнените изделия, плодовете и зеленчуците са основа за здравословно хранене. Богата маса с вкусотийки, направени от тях, пробуди интереса към иновативни рецепти с елда, ядки, сушени плодове, зеленчуци, бобови и пшенични култури.
В основата на българската кухня са знанията за продуктите и богатството от идеи за рецепти, които домакините да приложат в своето семейно огнище.
На почит бяха постните ястия и салати.
Събитието завърши с дегустация и размяна на рецепти.
За да предадем на следващите поколения традиционната българска кухня, трябва да минем по „ Моста между поколенията“.
Българката от край време знае да разполага с 2 и с 200.
Цяла съкровищница расте у нас по поля, гори, планини- билки, плодове, зеленчуци, ядливи цветя и т.н., трябва да ги използваме и консумираме за здраве и дълъг живот.