Арт дейности

На 21.08.2018г. в „Междупоколенческия център“ към Асоциация „Да съхраним жената“ на ул. „Кавала“1-А се проведедоха арт дейности към Проект „Междупоколенчески творчески ателиета“, Варна 2018”, финансиран от Община Варна, Фонд „Култура“, Дирекция „Култура и духовно развитие“ от художник-график Росица Иванова и доброволци.
Рисуването за мнозина е изключително приятна активност, която не изисква и да разполагаме със сериозно оборудване, когато не е свързано с изпълнението на професионални задачи, разбира се. Може да се окаже една приятна дейност, която свързва общността, малки и големи, без ограничение на възрастта и създава положителни връзки между хората. Децата се учат да творят, да показват фантазията си и да отварят талантите си в спокойна среда сред приятелство и споделеност.
Добрите новини са, че това занимание може да донесе редица ползи за здравето:
• Подобрява комуникативните умения:
Една от ценните ползи за здравето, които рисуването носи, е подобряване на комуникативните умения с околните. Тъй като изкуството включва изразяването на мислите и усещанията, рисуващият може да „проектира“ всички свои емоции чрез своите картини.
• Използвайки изкуството като метод за освобождаване от ограниченията на личността, хората биха могли да потиснат своите слабости, включително срамежливост, аутизъм и други състояния.
• Тъй като рисуването е продължителен процес, се подобрява и „потока“ на мисълта, а това може да бъде от голяма полза за бъдещите начинания.
• Подобрява се умението за решаване на проблеми.
• Рисуването се оказва полезно и за развитие на критичното мислене и способността за разрешаване на проблеми. Всъщност то дава възможност да осъзнаем, че е възможно да има повече от едно решение на даден проблем.
• Развива се способността да се мисли „извън рамката“. Разширяват се гледните точки върху различни ситуации, придобива се умението за справяне с разнообразни задачи по изобретателен и ефективен начин.
• Рисуване = кративност и добра памет.
• Насища с положителни емоции
• Създаването на картини е процес, по време на който унищожаваме негативните емоции, които сме натрупали. Те биват заменени с позитивни мисли и усещания, тъй като рисуването действа успокояващо на ума.
• Още повече, когато уменията се развият и се постигнат добри резултати, се повишава самочувствието, засилва се увереността в самия себе си.
• Няма възрастови ограничения, може да рисуваме на 9 и 99.
По този начин може да се развие оптимизмът, както и чувството за щастие. Когато умът и тялото са по-спокойни, „функционираме“ по-добре.
Проект „Междупоколенчески творчески ателиета“, Варна 2018”, продължава със своите творчески инициативи. Включете се в конкурса „Открии младия талант. Без възрастови ограничения!Изпратете рисунките си на адрес: гр. Варна, ул. „Кавала“1-А или на място! Очакваме Ви!

IMG_3409 IMG_3423