Бабинден- Традициите са живи

По традиция Асоциация „Да съхраним жената“ отбелязва празника на родилната помощ- Бабинден. Жените от ЦСРИ „Импулс“  бяха посрещнати и закичени с ръчно изработени цветя по случай празника. Дамите се насладиха  на автентично пресъздадения ритуал- „бабуване”. Този ритуал носи в себе си символа за продължението на рода. Това е един от големите народни женски празници. Чрез отбелязването му Асоциация „Да съхраним жената” засвидетелства своята почит на жените, които помагат при раждане, както и на младите жени и родилки.

В ритуала участваха г-жа Весела Фажева в ролята на бабата и Ирен Златева в ролята на булката. Акушерката закичи булката със здравец, прикади момите и ориса всички за берекет и здраве. Много цвят и настроение внесоха носиите, с който бяха облечени участниците. Шегите, смеха и приповдигнатото настроение не липсваха през цялото време. Обмени се опит между по-опитните и знаещите ,и по –младите .

„Наш дълг е да предадем тази традиция и на младите днес. Има непреходни ценности, които сме длъжни по Моста между поколенията да пренесем в бъдещето“ сподели д-р Йорданка Ненчева – Председател на Асоциацията.

Празникът завърши с богата трапеза и музика. Този ден донесе много радост на възрастните дами, също така беше едно връщане на зад към нашето минало и корени.