Бабинден

По традиция Асоциация „Да съхраним жената“ отбелязва с възстановка автентичния ритуал „Бабуване“. Жените от ЦСРИ „Импулс“ се бяха приготвили за Бабинден – Деня на родилната помощ. С неподправено чувство за традиции, род и етнография, бяха пресъздадени отношенията между млади и стари в най-важния момент, когато се ражда дете. Бабата е тази, която изражда детето и го орисва с най-добри пожелания. „Младата майка с благодарност дарява бабата“. Този ритуал носи в себе си символа за продължението на рода български.
В ритуала участваха 30 жени в роли, с национални носии, с песни, сценки. Залата се изпълни със смях, веселие, радост и оптимизъм, че ще ни има на тази красива земя, че доброто ще тържествува. Акушерката Весела Фажева закичи сребърна паричка с червен конец на четири бебета с пожелание „Да се роят, да се множат децата, живи и здрави българчета“.
„Майчинството е свещената роля на жената, от майка род се почва. Ние българките 13 века сме раждали с любов и надежда. Нека си спомним нашите прабаби, нашите майки – български героини. Във войни и в мизерия, и във възход, те с любов са раждали, и възпитавали синове и дъщери за майка България.
Наш дълг е да предадем тази традиция и на младите днес. Има непреходни ценности, които сме длъжни по Моста между поколенията да пренесем в бъдещето“ сподели д-р Йорданка Ненчева – Председател на Асоциацията.
Празникът вдигна градуса на настроението. Кръшните български хора се извиха под звуците на майстора на акордеона Стоян Гамолов.
Залата се изпълни с уханието на кулинарната изложба „От баба вкусно с любов“. Похвали получиха най-добрите кулинарки.
Празникът завърши с богата трапеза.
За възрастните и самотно живеещи жени, този ден им вдъхна глътка радост, щастие и оптимизъм.