Втори форум „Достойна варненка“

На 10 юли в Пленарна зала на Община Варна се проведе Втори Обществен форум „Достойна варненка”. По инициатива на Община Варна и Асоциация „Да съхраним жената” десет видни варненки бяха номинирани от Обществен съвет, състоящ се от частни фирми и неправителствени организации. Тази година форума беше посветен на 15 годишнината на Асоциация „Да съхраним жената”. Обществен Съвет обсъди над 30 личности и избра 10 варненки, една от друга с по-интересни съдби, но всичките те ярки образи, олицетворяващи българката през 21 век. Те са жени, посветили се на семейство, на професия, в служба на хората, вълнуващи се от проблемите на обществото, даващи пример за достоен живот.

Десет видни варненки бяха наградени лично от кмета Кирил Йорданов с почетен знак на Варна, с почетна лента и грамота от Йорданка Ненчева, Управител на Асоциация „Да съхраним жената” и предметна награда от фирми спомоществователи. Всички присъстващи получиха благословия от Негово Високо Преосвещенство, Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Призът „Достойна варненка” получиха проф. Юлия Узунова дин, преподавател в най – престижното и до днес учебно заведение ВИНС – Варна, обучила стотици хиляди студенти. Тя е една от първите основателки в България на катедра по маркетинг. Написала е над 200 научни труда в страната и чужбина. Майка на син и дъщеря лекари.

Анелия Атанасова – лидер на Женска либерална мрежа в България, президент на федерацията по ръгби за Югоизточна Европа, носител на орден за заслуги към Малтийския орден. Нейното име се свързва с подготовката и провеждането на Международния турнир по художествена гимнастика „Царица Маргарита” във Варна. Тя обединява учени от БАН, общественици и историци за популяризиране на културното наследство на Третото Българско Царство. Тя лобира много успешно за финансова подкрепа на Дома за младежи и девойки с умствени затруднения във вила Ривиера, Дом за стари хора в Провадия, варненски болници, детски градини и много други.

Маргарита Денева е варненски художник с десетки самостоятелни изложби, с голям талант, основателка на династия от художници. Тя и съпругът й са нарисували Варна във всичките й прелести, през четирите годишни времена, а тази година тя, съпруга, дъщеря и син ще представят уникалната изложба на фамилия Векови.

Калояна Димитрова спомоществовател, предприемач и общественик Тя е завършила ВИНС Варна „Икономика на строителството”, а по-късно работи в „Химпроект” и „Лазур” Варна. Заедно със съпруга, сина и дъщеря си тя е начело на първия частен корабостроителен и кораборемонтен завод с престижната марка МТГ Делфин. Известна е в десетки морски държави, от където идват и поръчките за нови кораби и яхти. Тя е единственият общински съветник, който предостави целия си хонорар за благотворителни цели и стипендии на талантливи деца с увреждания.

Сия Папазова, майка на син и дъщеря, дългогодишен драматург, с порив към съвремието, с уважение и познаване на миналото. Нейните режисьорски проекти и решения обединиха и възторгнаха поколения варненски актьори. Над 40 години работи в театъра и пробужда детските умове и в Детско-юношеския театър към Общински Детски комплекс Варна.

Инж. Нели Христова Цветкова -щастливата майка на пет момчета, сформирали народен оркестър „Братя Цветкови”. Тя е завършила Висшия машинно електротехнически институт Варна, специалност: Електронна техника и микроелектроника. Съпругът й също е инженер. Още като студенти им се раждат първите три деца. Цяло геройство си е да си студент и да отгледаш три рожби една след друга. Двамата братя учат в музикално училище, а другите трима вървят по техния път.

Веселина Стоилова, майка на три деца, учредител и почетен председател на фондация „Съпричастие”. Животът й протича в света на мрака и белия бастун. Но нейната воля е толкова силна, че тя владеейки Брайловото писмо, завършва четири висши образования – икономика, социология, право и накрая социален мениджмънт. Нейната душевност е толкова чувствителна, че излива лириката си в две поетични книги. Заради активната и обществена позиция, хората със специални образователни потребности я избраха за свой омбудсман в Община Варна.

Милка Пенчева, една жена, която по уникален начин съхранява и предава българските традиции. Тя издирва, събира и създава български шевици вече 50 години. Води школа за малки и големи към читалището в Аспарухово, преподава уроци по родолюбие, по красота и изящество. Автор е на книгата „Шевиците на Милка Пенчева”. Носител е на много и престижни награди и отличия.

Надежда Парушева, заклет спортен деятел и общественик. Тя започва като акушерка. След това завършва висш институт по физическа култура – София. Спортно дружество „Черно море” е нейното поле на активност. Следват повече от 45 години на организация на състезания, турнири, маратони, световни, европейски, национални, регионални. Тя е живата история на спорта във Варна.

Доктор на медицинските науки, професор Анелия Клисарова. Тя е добрият лекар, успешния ректор на Медицинския университет във Варна. Няколко мандата е общински съветник и председател на комисията по здравеопазване. Съпруга и майка, носителка на много награди и участник в десетки научни форуми.