ВЪЗРАЖДАНЕ НА ФОЛКЛОРНИТЕ ТРАДИЦИИ

Варна е средище на култура, хранилище на национални традиции и горд посланик на българския дух. В нашия град се случват ежедневно значими културни и социални събития, благодарение на наличието на здрава и стабилна общност и интензивна гражданска активност.
Поредната, уникална по своята същност, инициатива се състоя на 11 май, в Екопарк Варна под надслов „Варненци да живеят, да танцуват и да пеят“. Нелеката организация на мащабното събитие бе поета от представители на частния бизнес в града. Чувството на гордост от националната принадлежност бе стимулирано от условието всички гости и участници да бъдат облечени в национални носии. По време на няколкочасовото мероприятие в красивия природен парк можеха да се срещнат от едва проходили дечица до най – възрастни хора във фолклорно облекло. На сцена изявиха своите музикални таланти, свързани с народното творчество, редица танцови и певчески групи от Варна. Водещ на разнообразната програма беше известният български актьор с варненски произход Христо Гърбов. Сред стотиците присъстващи гости можеха да се забележат много известни лица и публични личности. На един от павилионите Иван Звездев лично обучаваше подрастващи в тайните на кулинарията.
Асоциация „Да съхраним жената“ се включи в пилотното издание на фестивала за народно творчество „Варненци да живеят, да танцуват и да пеят“ и по този начин адмирира поставянето на началото на една нова традиция с потенциал и възможности. Жените от групата за народно пеене в ЦСРИВЖ, с ръководител Мария Славова, участваха с няколко изпълнения и бяха бурно аплодирани от многобройната публика. Асоциацията се представи и със собствен щанд с ръчно изработени изделия, към които посетителите на събитието проявиха жив интерес. Екипът на Асоциацията демонстрира своята пословична сплотеност и показа своето единство не само в професионален аспект, но и в неформалните си взаимоотношения – всички колеги бяха облечени в народни носии, обслужваха щанда на нашата организация и се потопиха в атмосферата на събитието.
Г-жа Ненчева, управител на Асоциация „Да съхраним жената“, изрази своето впечатление от блестящата организация на събитието, приветства успеха на пилотното мероприятие и заяви желание за подкрепа и участие в организацията на бъдещите издания на фолклорния фестивал. Подготвен бе поздравителен адрес за главния инициатор Антонина Щерева, собственик на РА „Имидж“.MRS_5869 MRS_5867 MRS_5820