Доматено парти 2016

Зеленчуковите пояси около Варна от частни зеленчукови участъци във вилните имоти все повече намаляват поради презастрояване.
Това необичайно горещо лято се отрази пагубно на зеленчуковата реколта. Борбата с вредителите не винаги е успешна. Въпреки това над петдесет възрастни жени участваха в традиционното „Доматено парти“.
Ежегодно в Арт Галерия „Импулс“ към Асоциация „Да съхраним жената“ се събират производителки на сортове домати и други зеленчуци. Целта е да се осъществява системна трудотерапия в домашни условия чрез физически труд, осмислен и полезен. Плодовете от труда носят голямо удовлетворение и емоция. Ръководителят на групата по Цветарство и градинарство към ЦСРИ за възрастни жени Радка Момчилова сподели за уникалните качества на българските сортове домати.
С голям интерес се проведе и конкурса: „Тайните на еко продукцията“. В него се включиха 22 възрастни жени. Те представиха свои еко продукти, плата с аранжирани композиции от зеленчуци и плодове, домашно приготвени ястия, кулинарни творби. Жури с председател Роза Хубчева, отличи с похвали най–добрите производители на еко продукти, а също и тези вложели креативност и изкуство в малките детайли на поднесените зеленчукови композиции. Впечатляващо бе представянето на Недка Филева. Тя представи най-красивата композиция от еко зеленчуци и табло със снимки, показващи изобилието на продуктите в нейната градина. Всички бяха удивени от огромния домат- 950г., отгледан от Стоянка Георгиева.
Празникът завърши с приятни разговори между жените в лятната градина на Асоциацията и дегустации на експонатите от кулинарната изложба.. Присъстващите си тръгнаха с много настроение и заредени с идеи за вкусни рецепти и красиво поднесени блюда. Традициите в българската кухня с рецептите на баба продължават в семействата им.