Лятна младежка асамблея за здраве гостува в Мандра „Киселово” и Манастир Св. Марина

На 17.09.2016г. тридесет младежи и девойки от варненски училища и университети, заедно с възпитаници от СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова“, посетиха Мандра „Киселово”, кравекомплекс в с. Ведрина и манастир Св. Марина. Събитието бе организирано в рамките на проект „Лятна младежка асамблея за здраве“, включващ разнообразни спортни, здравно-превантивни и екологични занимания, насочени към опазване на младежкото здраве и здравословен начин на живот.
В манастира бяхме топло посрещнати от Йеромонах Прокопий и неговия послушник, които ни запознаха с Християнските традиции за здравословен начин на живот. Помолихме се заедно и изрекохме молитва за здраве. Също така ни бе разказано и за празника на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, който се почиташе на този ден.
След това в с. Генерал Киселово младите хора бяха топло посрещнати от екипа на Галя Ангелова- собственик на Мандра „Киселово”, която е член и на Обществото на предприемчивите. Тя е активен дарител на Асоциация „Да съхраним жената“. Информационна беседа поднесе Главният технолог на мандрата, като запозна децата с технологията за производство на екологично чисто сирене и кисело мляко, при каква температура се получават и как правилно се съхраняват. Облечени в специално облекло, съгласно изискванията за охрана и безопасност на труда, част от групата успяха да влязат в залите, в които се приготвят сирене, кисело мляко и в лабораторията за изследвания. Те проследиха пътя на млякото от кравефермата до магазините и как се осъществява процесът на производство на млечните еко и био продукти.
За полезните качества на млечните продукти разказа пред аудиторията Добринка Желева– специалист по холистично хранене, която провокира дискусия сред младежите и девойките и разказа за семейните традиции в приготвянето на домашно кисело мляко и сирене от векове назад.
С обща снимка на младежите и девойките, Галя Ангелова и екипът на Мандра „Киселово”, се запамети това интересно и полезно посещение. След това самата Галя Ангелова поведе групата към съседното село Ведрина, където посетиха частен кравекомплекс, от който мандрата получава краве мляко. То бе и мястото предвидено за осъществяване на здравословен обяд сред природата. Сирене, селски хляб, кисело мляко, домати и други еко продукти включваше менюто, подготвено от г-жа Ангелова и Асоциация „Да съхраним жената“. По време на обяда, Добринка Желева запознава девойките и младежите с полезните съставки на тези храни и как правилно и по-здравословно да ги консумират. Учениците и студентите имаха възможност да консумират прясно издоено краве мляко, което добрият стопанин им поднесе. Пресните продукти предизвикаха апетита на младите хора, които останаха очаровани от вкуса им и споделиха, че това ще ги мотивира да консумират по-често мляко, сирене и други здравословни храни.
Освен, че дегустираха продуктите всички те получиха като подарък пакет с млечни еко продукти.
Това бе посещение, изпълнено с много приятни емоции, с докосване до животните и селската идилия.
Един ден посветен на екологичното възпитание, разкри и магията на селскостопанския труд, обичта и грижата към животните. Младите хора получиха и урок по мениджмънт и маркетинг, по лидерство и предприемачество.