Моделиране на фигурки от глина

На 14.08.2018г. деца, родители и доброволци по проект „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства“ участваха в занимание за развиване на сензориката: моделиране на фигурки от глина. Децата с радост се включиха съвместно с родители и доброволци в изработването на различни фигурки-морски обитатели, предмети от ежедневието, цветя и животни на открито в Българския двор за отдих към Междупоколенческия център, Асоциация „Да съхраним жената“.
Ползите от работата с моделиращата глина са:
• Децата се забавляват и развиват комуникативните си умения-провежда се неформален разговор докато се работи;
• Развива се финната моторика;
• Развива се координацията око-ръка;
• Учене чрез игра-по забавен начин се изучават животни, растения, предмети;
• Развиват се уменията-работата с глина позволява плавен преход от статична игра до сюжетно ролеви игри;
• Успокоява се натоварената детска психика-с помощта на глината се успокоят и разтоварят от натрупаните емоции. Радостта от играта ще намали и негативните очаквания при деца, които тепърва започват своята терапия. Играта с глина е чудесно упражнение за увеличаване на обема на вниманието в детска възраст. Можете да го използвате и у дома като релаксираща техника.
• Работи активно за развитието на сензорната интеграция-сензорната интеграция добива голяма популярност в последните години като ключов елемент от детското развитие. Винаги сме работили за нейното развитие, но вече и родителите се интересуват сериозно за нивото на интеграция на сетивата на своите деца. Нарасналия брой деца с аутизъм и сензорно интегративна дисфункция провокира търсенето на разнообразни детски занимания за развитие на сензорната интеграция.
Няма по-достъпен и лесен материал за целта от глината.
• Развиват творческото си мислене-създават форми по свое виждане.
Дейностите по Проект Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства“ продължава през месец август, с посещение на „Фестивала на хвърчилата“ в събота 18.08.2018г., на Централен плаж „Аспарухово“.
Там децата съвместно с доброволците и екипа на Асоциацията, ще пуснат своите хвърчила и ще се забавляват на открито.

20180814_110525