„Мост между поколенията за култура,духовност и традиции” 2015

 

Вълнуващ празник на трите поколения „Мост между поколенията за култура,духовност и традиции”
Така озаглави Асоциация „Да съхраним жената” вчерашния празник.
В продължение на два месеца над 250 деца, младежи и девойки, възрастни и ветерани на труда участваха в проект с творчески ателиета по живопис и моден дизайн, фотография и тъкачество, културни и забавни програми, надпяване и надиграване .
Три поколения се хванаха ръка за ръка. Три поколения българи се събраха от старо и ново време. Три поколения се устремиха към бъдещето. Как да отразим българските национални ценности и традиции, за да оцелеем, като народ, бе главният въпрос пред всички.
Отговорите се намериха, като жарава под пепелта в здравите родови, семейни и фамилни ценности и връзки. Незаменимата роля на майката и бащата, на бабата и дядото, на прародителите, на учителите в училището и моделите, личният пример, който те дават на подрастващите за добро и зло, за любов и вярност, за достойнство, за дълг и отговорност пред род и Родина, са благородния камък в основите на българщината.
В откритата Шеста художествено-творческа изложба „Опит за летене” се представиха 12 деца художници и 12 художнички от ЦСРИ „Импулс”. „Творбите им блестят с изящество и красота, кристална тоналност и хармония.” – сподели известния варненски художник Тони Игнатов – ръководител на арт ателието. Наградени бяха най-изявените малки и големи художници. „Във всяко дете и възрастен е заложен талант, ние трябва да го открием, за да го развием и популяризираме.” – сподели Д-р. Йорданка Ненчева – Председател на Асоциация „Да съхраним жената”. С финансовата подкрепа на Дирекция „Култура и духовно развитие” – Община Варна и Дарителски Фонд – Варна, чрез два проекта тази цел беше постигната.
Празникът „Мост между поколенията за култура,духовност и традиции” продължи с вълнуващ спектакъл, в който взеха участие най-талантливите деца, младежи и девойки, жени и мъже от всички поколения.Концертът бе благородна сплав от българска поезия и музика, песни, танци, спортни игри, драматизации за българите от старо и ново време.
В залата закипяха енергии, чувства и емоции на патриотизъм гордост и достойнство, но прозвучаха и слова на огорчение, от разкъсаните ни семейства, от прокудените ни синове и дъщери по целия свят.
С голяма доза оптимизъм трогна сърцата на всички участници Йорданка Ненчева със словото си за непреходния характер на българския дух на творци и създатели, откриватели и изобретатели, че моста към бъдещето на България, ще сътвори не някой друг, а ние, всеки от нас, със своята обич, труд, творчество и талант, дълг и отговорност пред Род и Родина.
Празникът организиран от Асоциация „Да съхраним жената” запали огън в душите на всички присъстващи в навечерието на Деня на Народните будители.