„Мост между поколенията“ – празничен концерт

Асоциация „Да съхраним жената“ организира спектакъл „Мост между поколенията“ –V издание с подкрепата на Дирекция „Култура и духовно развитие“, Община Варна. Традициите предаващи се между поколенията, представляват тънка нишка вплела изконни културни ценности от миналото в себе си, даваща смисъл на настоящето и надежда в бъдещето. Подетите редица инициативи от Асоциацията в тази насока са пъстри и многопластови, обхващащи деца, младежи и възрастни. Концертът-спектакъл в зала „Пленарна“, Община Варна на 27.05.2016г. бе емоционално зареден подарък към всички гости и присъстващи от участващите малки и големи изпълнители, носители на настоящето, бъдещето и миналото.
Събитието се откри във фоайето пред залата с изложба на млади таланти посветена на българщината. Представени бяха редица занаяти и ръчно изработени арт предмети. В изложбата се включиха потребителите на ЦСРИ „Импулс“, групите по „Тъкачество“, „Шев и кройка“, „Художествени занаяти“ и групата по „Арттерапия“ с нови творби, специално подбрани за празника.
Празникът бе уважен от гости и приятели на Асоциация „Да съхраним жената“. Присъстваха г-жа Монка Николова- Директор ОДК-Варна, Доц. Арнаудова от Медицински Университет-Варна, Таня Василева- Началник Отдел Социални услуги и проекти, Община Варна, г-жа Калина Пеева- Общински съветник, г-жа Димитричка Кънчева- Директор на регионална Дирекция „Социално подпомагане“, и г-жа Бистра Димова началник в отдел Дирекция „ЕНОП“. В богатата и съдържателна програма се включиха изявени таланти от трите поколения. Основните талантливи изпълнители бяха от ОДК, Варна и ОУ „Добри Чинтулов“.
Вярата е силата съхранила нашите духовни и културни традиции през времето, направила ни единни, на това обърна внимание и отец Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” във Варна в поздравителното си слово на празника. Отецът сподели своите мисли и чувства по повод градежа на „Моста между поколенията“, поздрави за усилията, полагани от екипа на Асоциацията в работата му за опазване ценностите и духовните традиции. Всички присъстващи в залата усетиха силата на думите идващи от сърцето, носещи топлина и надежда за бъдещето, за съжителството на модерния ни свят и начин на живот подкрепен с обичаите предадени от предците ни.
Носителката на титлата „Достойна варненка“, народната певица Кичка Христова поздрави Асоциацията с емоционално изпълнение на песента„Хубава си моя, горо“, с което даде начало на прекрасни народни изпълнения на хорова фолклорна формация „Неранза“ – Муз. ръководител Кичка Христова под акомпанимента на Стоян Гамолов при НЧ „Елин Пелин 1977“ Варна.
Д-р Йорданка Ненчева председател на Асоциация „Да съхраним жената“ отправи в своето слово апел към всички в залата да бъдем по добри един с друг, да ценим и познаваме миналото си, да градим с мисъл всеки един нов ден за нашите деца и идващото поколение.
Концертът продължи с изпълнение на вокална група „Мелодии на зрелостта“ с художествен ръководител Стоян Гамолов от Център за социална рехабилитация и интеграция „Импулс“ към Асоциация „Да съхраним жената“. Те изпълниха залата със своите гласове и положителна емоция. В програмата се включиха и групата за градски песни „Млади сърца“ при НЧ „Елин Пелин“, Варна.
Настроение създаде мъжкия детски квартет „Сребърни звънчета” –– худ. ръководител Юлия Недева /ОДК/. Богатият спектакъл завърши с посланията на децата към всички нас, да пазим традициите и добротата в сърцата си. „Добри да бъдем!“ – с това послание малката Диана се обърна към всички в залата.
Танцовият състав за народни танци към ОУ „Добри Чинтулов“ с ръководител Станислав Атанасов увенча празника, като поведе хоро в залата символизиращо връзките между хората и носещо духа на миналото.

Нека всеки от нас с гордост и вяра в сърцето „Мостът между поколенията“ да съхрани!
Проектът“Мост между поколенията“се осъществява с финансовата подкрепа
на Община Варна чрез фонд „Култура“