На духовно общение при Митрополит Йоан

В празничните дни от християнския календар на духовно общение отидоха 30 представителки на Асоциация „Да съхраним жената“ при Митрополит Йоан в неговата приемна.
В духовния обзор Митрополит Йоан отдаде дължимото уважение и преклонение пред делото на всеки Митрополит – Симеон, Йосиф и Кирил.
Варненската и Великопреславска Митрополия под Ръководството на Д-р Йоан днес извършва свещенослужения с над 120 духовни лица на територията на Областите Варна, Шумен, Добрич, Търговище, с население повече от 1млн. и 100хиляди души.
Споделена бе необходимостта от сближаване на БПЦ с гражданите и бе изтъкната важната роля на жените в този процес. Митрополит Йоан отдели специално внимание на Новия Завет и за ролята на брака, семейството, за морала и нравствеността.
В своето слово д-р Йорданка Ненчева – Председател на Асоциация „Да съхраним жената“ сподели с благодарност възможността да се докоснат до ерудицията и духовният ранг на Митрополит Йоан и като НПО да дадат пример за общуване и взаимна подкрепа с БПЦ. Тя обърна внимание на трудностите, които днес в условията на криза изпитват жените майки, изпитанията пред брачния съюз, безбрачието, че вече 47% от новородените деца се раждат извънбрачно, че често добротата и духовността са притиснати от нахалството, безпардонността и безпросветността.
В атмосфера на добротворчество, взаимност и стремление към хармонизиране на съвременния напрегнат живот с християнските празници, ритуали и ценности премина аудиенцията при Митрополит Йоан, който призна, че не е посрещал тук толкова много и изявени варненки.
Присъстващите жени отправиха послания към Митрополит Йоан представени от Емилия Ангелова:
1. Асоциация „Да съхраним жената” съвместно с Митрополията да организират християнско утро в навечерието на Деня на християнското семейство – 21 ноември, със светски беседи и дискусии.
2. В навечерието на Успение на Пресвета Богородица Асоциация „Да съхраним жената” да организира участие на своите членове в службата в катедралния храм „Успение Богородично” посветена и на празника на Варна.
3. Асоциация „Да съхраним жената” и Митрополията да утвърждават чрез по-широкото присъствие на граждани и семейства в християнските обреди църковния брак, християнското кръщение, освещаването на дом, офис, заведения, магазини, водосвет на нови обекти в нашата Епархия.
4. Асоциация „Да съхраним жената” чрез фирмите на жените предприемачи и мениджъри да разгърнат по активна спомоществователна дейност /финансова, материална, ремонтно –строителна, по завеждане и др./ в подкрепа на храмове и параклиси във Варненска и Великопреславска Митрополия.
5. Относно предложения с Общоцърковен характер:
5.1. Членовете на Асоциация „Да съхраним жената” подкрепят въвеждането на предмет „Вероучение” в българското училище като свободно избираем.
5.2. Да се засили връзката на свещенослужителите от нашата Епархия с децата и младежта, както и с широкия кръг граждани, с българските семейства за привличането им към Българската Православна Църква чрез проповедите, службите, ритуалите и с помощта на светите беседи и общуване.
5.3. Да се осъществи съдържателна съвместна работа с гражданските организации чрез проектни дейности за превенция на вредните зависимости сред подрастващите и младото поколение (алкохолизъм, наркомании, тютюнопушене, проституция и т.н.).
Митрополит Йоан изрази подкрепа и готовност за съвместни действия в полза на християните и всички граждани.
Мария Иванова от името на ЦСРИ „Импулс“ за възрастни жени поднесе картина „Възрожденска къща“ от художничката Недка Филева.
С обреден християнски кравай и вино, с празнични благопожелания дамите помолиха за Митрополитска благословия за техния бит, труд и живот.
На свой ред Митрополит Йоан поднесе лично на всяка участничка в срещата православен календар и новото издание на Нов завет *Псалтир.
Срещата завърши с дадена дума за нови срещи и обща снимка за спомен.