Посещение на Прабългарско селище „Фанагория“

На 11.08.2018г. деца, родители, доброволци и екипа участващи по проект „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства”, посетиха Историко-етнографски комплекс, Прабългарско селище „Фанагория“ в Парк „Аспарухово“, кв. „Аспарухово“, Варна, финансиран от Община Варна, Дирекция „Социални дейности“.
Целта на посещението беше разглеждане чрез историческа възстановка на живота на българите от старо време. Децата с интерес се запознаха с живота на прабългарите, занаятите, с които са се занимавали и бойни снаряжения, с които са участвали във войните.
Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната. Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.
Уроците по родолюбие и припомнянето на историята ни трябва да се преподава на децата от малки. Така ще почитат героите ни и ще пазят националните ни ценности. Историята няма да се забрави, ще се разказва и предава от поколение на поколение.
Проектът „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства” продължава с индивидуални консултации на деца и родители със специалист психолог-Яна Пачолова, работеща с деца с РАС и техните семейства.

IMG_2389 IMG_2423 IMG_2478