„Трифон Зарезан“

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Това е въпросът, който си задаваме ние, българите, всяка година на тази дата. Днес светът лети с пълна сила към глобализацията във всяка сфера и посока. Ние сме адаптивна и комбинативна нация и най – често отбелязваме и двата празника. 

Жените от ЦСРИВЖ при Асоциация „Да съхраним жената“ проведоха поредното си творческо събитие, което протече под надслов „За виното и любовта“. Празничната програма от участниците в сценично представление от групите по музикотерапия и народно пеене, с ръководители Мария Славова и Стоян Гамолов. С оригинален реквизит, автентични народни носии и предмети от бита и фолклора, бе пресъздаден ритуала „зарязване на лозята“. Разказани бяха историите на епископ Валентин и Трифон Зарезан. Талантливите дами изпълниха тематично свързани песни от българския фолклор, които повдигнаха настроението на гости и участници в препълнената зала.
„Любовта е магия, която трябва да се изстрада и да се заслужи.“ – сподели Йорданка Ненчева в поздравлението си до всички присъстващи.
Празникът продължи със споделена трапеза от домашно вино и кулинарни произведения.