Хидротерапия

На 10.07.2018г. в „Дом Младост“, на открития термален басейн, се проведе първото посещение на дете от аутистичния спектър при специалист Хидротерапевт-Десислава Янева по Проект „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства”, финансиран от Община Варна, Дирекция „Социални дейности“.
Десислава Янева е доказан специалист-хидротерапевт, който е постигнал добри резултати в практиката си на професионален тренъор.
Работи с деца от аутистичния спектър, с ДЦП и др.
Стремежът на участващите страни в проекта е да отговорят на индивидуалните потребности за всяко едно дете.
Хидротерапията представлява комплекс от водни упражнения, които са в полза на рехабилитацията на деца от аутистичния спектър. Децата изпълняват комплекс от водни упражнения, които помагат за тяхното развитие и обучение.
Децата с аутизъм, работят, индивидуално с тренъора, по индивидуален план за терапия.
Дори и малкият напредък е от огромно значение.
По думите на специалиста ако на дете без заболяване са му достатъчни от две седмици до два месеца да се научи да плува в различните стилове, то за децата аутисти например, е необходимо много повече време, но резултатите си заслужават.
В България хидротерапията все още не е навлязла като метод за подобряване състоянието на деца с увреждания, но е с доказано благоприятно влияние за всички възрасти.

37017638_1665678300224910_7202254259507691520_n