Лятна младежка асамблея за здраве – Модул „Трудът е здраве“

Сред обширната красота на Университетска ботаническа градина, младежи и девойки и от училищата във Варна и от СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова” имаха възможността заедно да прекарат един ден наситен с емоции и споделени преживявания. Асоциация „Да съхраним жената” организира този еко излет с пикник и барбекю сред природата, във връзка с проекта „Лятна, младежка асамблея за здраве“ финансиран от Община Варна по програма „Младежки проекти 2016“.
Сред чист въздух, природа наситена от уникални растителни видове, младите хора получиха знания за този зелен свят разположен на площ от 360 дка. от биолога специалист в парка. За това как да запазим природата, как да се грижим за нея и защо трябва да я уважаваме се проведе дискусия. Всички се обединиха около идеята за природата, каквато я искам,е такава и трябва да я съхраним за бъдещето. Младите хора беседваха на тези еко и био теми, обсъждайки своите идеи и виждания. Проведе се и урок на зелено за видовете бизнес с природни материали и източници- води, дървен материал, зеленчукопроизводство, цветарство, рибовъдство, месо и млеко производство, пчеларство. Споделяха идеи по предприемачество, лидерство и еко мениджмънт. Докато те говореха за важността да се грижим за природата, за животните и растенията, те и твориха. Пресъздадоха своите мисли с цвят, върху повърхността на къщички за птици, който с много любов изрисуваха и поставиха по дърветата на подходящи места из еко парка. Така те успяха да покажат своята съпричастност и да изразят позицията си не само вербално, но и сътворявайки нещо значимо и важно, домове за птиците, обитаващи местността. Работейки заедно, те показаха че всяка малка стъпка направена с любов и грижа към природата е от значение, и е важна. Забавлявайки се, творейки, запознавайки се с нови теми далеч от компютрите, в спокойно ежедневие, те успяха да научат много, да създадат нови приятелства и да бъдат активни млади хора с позиция, ценящи красотата на необятната природа около нас.
Заедно младежите и девойките приготвиха обяд и си направиха пикник с барбекю на открито. Разходката из Еко парка с екскурзовод, който разказа за всеки вид растение интересни факти, запозна младите хора с полезни растителни видове, с това каква трябва да бъде грижата за тях, с редки видове, които е важно да бъдат опазени. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета и храсти, тревистите растения са повече от 100 вида, а колекцията от ириси наброява повече от 250 вариетета и сорта. Това богатство впечатлява, но и изисква специални грижи и внимание, за да бъде запазено. Как всеки от нас трябва да се държи сред природата, да я пази и да се грижи за нея, това бяха теми, за размисъл на младите любознателни, ентусиазирани и пълни с енергия млади хора. Това бе постигната цел и на този излет сред природата, да се получат нови знания, да се разшири мирогледа им, да се откъснат младите хора от виртуалното безвремие и активно да участват с ум, сърце и ръце. Посещенията в еко ферма за млеко преработване в с. Генерал Киселово и еко парка ще продължат с пътуване до с. Прилеп за запознаване с Медената къща и пчеларството.