Кулинария

Кулинария  – размяна на рецепти, демонстрация по приготвянето им, лекции за природосъобразно хранене, културата на хранене, готвене на пара, скара, правила за барбекю, интернационални менюта. – Ръководител: Красимира Иванова

Дейността цели придобиване на теоретични и практически умения за здравословно приготвяне на храната, хранене съобразно възрастта и съответните здравословни проблеми, съвети за избор на качествени продукти, подготвяне на празнични менюта за традиционни празници и обичаи, информация за хранителните вещества на продуктите.

В съвремието кулинарията е една от най-успешните автотерапии,тъй като докато човек готви има време да се пусне по вълната на своите мисли и да остави те да го отведат до кътчета на душата му, които никога не е посещавал. Освен това тя помага на потребителките да получат повече увереност в себе си, а и да изградят социални умения.

Занятията  включват лекции за природосъобразно хранене, размяна на рецепти, демонстрация по приготвянето им, културата на хранене, готвене на пара, скара, правила за барбекю, интернационални менюта. На проведените занятия участничките в групата се запознават с много нови рецепти и идеи, които в последствие да приложат.

Припомнят се традициите в националната ни кухня, съчетани с техники за здравословно приготвяне на храната. Прожектират се видеоклипове на различни кулинарни рецепти. Показват се начини за сплитане и оформяне на различни пити, приготвяни при различни традиционни празници, подготвяне и аранжиране на трапезата.

В поредица теми и дискусии се обменя опит в умението да се пазарува в големите хранителни вериги, как и по какъв начин да се информират за продуктите, които купуват, видовете консерванти, оцветители, вредни добавки.

В редица лекции бенефициентите бяха запознати с полезните зърнени храни и варива и техните позабравени достойнства във времето: способността им да изчистват организма от токсини и шлаки, да снабдяват организма с необходимите  и лесно усвоими ензими, витамини и минерали.

Участието на бенефициентките в занятията на Кулинарното студио обогатява личния им опит, носи удовлетворение от признанието на техните кулинарни умения  и благоприятства успешното им интегриране в социална среда.