Лятна младежка асамблея за здраве – Посещение Посещение на Медена къща и Етнографски Комплекс “ Чифлика Чукурово““

По проект „ Лятна младежка асамблея за здраве” изпълняван от Асоциация „ Да съхраним жената” с финансовата подкрепа на Община Варна по програма „Младежки проекти 2016“, 30 младежи и девойки, от варненските училища, университети и СУПЦ „ Анастасия Д-р Железкова” се запознаха със стародавното производство на мед. Те посетиха „Медена къща Михови” , която се намира на 45 км. североизточно от Варна.
Добрите стопани посрещнаха младите хора топло и гостоприемно. Излъчен бе филм, който показва живота на пчелите и работата на пчелина. пчеларката- предприемач Недялка Михова им разказа за работливите пчели и техните неповторими правила, ред и организация, които са със стойността на библейски постулати. Научиха за лечебните и високи хранителни свойства на всички пчелни продукти – пчелен мед, прашец, прополис, пчелно млечице, търтеев хомогенат и восък. Докато се запознаваха с пчелните закони и живота им, имаха възможността да се насладят на невероятния вкус на ръчно приготвени медено – таханови вафлички, медено блокче, както и високоенергиен коктейл от мед, прашец и прясно изцеден цитрусов сок.
В Медена къща Михови младите хора разгледаха експозицията на различни пчелни жилища – каменна пещера, дънери и хралупи, глинен кошер, използван в Египет и Израел и плетен кошер, типичен за нашите земи. Имаха възможността да видят и функциониращ пчелин с атрактивни пчелни жилища с различна форма, като един от тях имаше формата на голяма кафява мечка. За младите хора пчеларството бе представено като еко бизнес, за производство на еко продукти.
Следващата дестинация бе в местния Етнографски комплекс
„ Чифлика Чукурово” , където младежите и девойките посетиха природонаучнен музей и успяха да се докоснат до българския фолклор. Там се запознаха с народни носии от много краища на България, тъкачни станове и голяма разновидност от шевни машини и други старобългарски пособия за обработката на земята.
На Пикника Юрта, изграден в непосредствена близост до ЕК „Чифлика Чукурово” и разположен сред зеленината на девствената природа, в близост до гъста дъбова гора. Младежите се насладиха на прохладата и изпитаха сладка отмора под дебелата орехова сянка, след дългия ден, изпълнен с емоции и наслада.
Този поход е част от дълъг екомаршрут в Североизточна България за опознаване и опазване на природата, нашият източник на здраве. Паралелно тече обучителна програма за младежко здраве и превенция на вредните зависимости.