Пресконференция по проект „Лятна младежка асамблея за здраве“

В продължение на три месеца Асоциация „Да съхраним жената”, подкрепена финансово от Община Варна – програма „Младежки проекти“, работи по проект „Лятна младежка асамблея за здраве“ с 50 младежи и девойки на възраст от 15 до 29 години от варненските училища, институти, безработни и обучаващи се в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“.
На 12.10.2016г., в ресторант „Галера“ се проведе заключителна пресконференция за отчитане на постигнатите резултати. Ръководителят на проекта инж. Т. Паприкова презентира резултатите и допълнителните приноси, осъществени чрез комплекса от дейности изпълнени по проекта. В 150 часа се проведоха професионално- квалификационни обучения в различни направления, под ръководството на психолог, социален педагог, ментор по бизнес култура и комуникация, експерти по качество и сертификация на храните, консултанти по превенция на зависимостите, по Холистично здраве, по Токсично въздействие на психоактивните вещества, по Еко кулинария и хранене, ръководител и хореограф зумба и други специалисти. Чрез провеждането на мотивационни, психологически, консултативни срещи се изпълни основната цел на проекта- осмисли се свободното време на младежите и се обогатиха знанията им за здравословните храни, за рационалното хранене, за съхраняването на психичното здраве. При посещенията в мандрата в с.Ген.Киселово, кравекомплекса в с.Ведрина, Ботаническата градина – Варна, Медена къща в с.Прилеп те имаха възможността да усвоят нови практически умения за водене на здравословен начин на живот, с грижа и любов към природата и към себе си, да получат менторска подкрепа от специалисти за своето прoфесионално ориентиране и насочване.
Събитието бе уважено от г-жа Юлия Вълчева представител на Дирекция „Образование и младежки дейности”. Връчиха се сертификати и награди на 30 изявили се младежи и девойки. Сертифицирани бяха и експертите – обучители. На институциите и доброволците бяха връчени благодарствени адреси за тяхната активна подкрепа в реализирането на проекта.
Отпечатани и разпространени са флаери за еко храни, флаери за еко билки, брошури: „Нашияt път към здравето“ за активен начин на живот и здравословно хранене, книжка с рецепти за здравословното хранене и брошура с информация за проекта, отразяваща проектните модули и ценни съвети на психолози, педагози, социални работници, експерти и ментори: „Здравето на младите хора-инвестиция с бъдеще“.
Чрез информационните материали и фотоизложбата, която ще обиколи 10 варненски училища до март 2017г., резултатите от проекта ще продължат да се обсъждат и след неговия финал.
Присъстващите имаха възможност да се насладят на подготвената почерпка, да разкажат за своите впечатления и преживявания по проекта. Младежите и девойките се разделиха с пожелания проектът да има възможност да се доразвие в бъдеще.