Ден в Зоологическата градина

По Проект „Социална подрепа, чрез иновативни практики за семейства в социален риск с аутисти” подкрепен от Община варна Дирекция „Социални дейности“ , децата със своите родители си подариха ден в Зоологическата градина. Не едно и две заболявания се повлияват добре, когато пациентите биват в контакт с различни животни. Този раздел от науката се нарича анималотерапия, петтерапия или още зоотерапия. Началото й е поставено в края на 18 век в психиатрична клиника в Англия. Там освен стандартните процедури решили да експериментират като накарат пациентите да се грижат за животни. Основният популяризатор на анималотерапията е американският детски психиатър Борис Левинсон. През 1964 г. той лекувал дете болно от аутизъм. Веднъж то помолило вместо сеанса да си поиграе с кучето на лекаря. Така игрите с четириногия приятел му помогнали много повече, отколкото различните терапии. Детето се чувствало все по-добре и по-добре.
Последователи на Левинсон станали и психиатрите Сам и Елизабет Корсон от Охайо. Те завеждали пациентите си в близкия приют и ги карали да си изберат животно, с което да прекарват няколко часа всеки ден. Само след десетина дни хората започнали да се чувстват по-спокойни и уверени в себе си.
Безспорно зоотерапията постига най-добри резултати в областта на болестите свързани с нервната система – депресии, нервни разстройства, посттравматичен стрес, аутизъм и др..
Посещението на децата в Зоопарка им донесе много радост и усмивки. Прекараха един спокоен ден в Морската Градина на Варна. На 01.09.2017г., ще направим в Междупоколенческият център (ул. Кавала №1А) още една среша на децата с домашни любимци този път под ръководството на Проф. Д-р Бозов.

IMG_6446 IMG_6450 IMG_6452 IMG_6454 IMG_6455 IMG_6458 IMG_6459