„Космическо пътешествие“

На 03.08.2018г. деца, родители, доброволци и екипа участващи по проект „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства”, посетиха Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, в Морска градина, Варна.
Целта на посещението беше да се направи едно виртуално „Космическо пътешествие“. Чрез виртуално показване и пренасяне в нашата Слънчева система да видим звездите, планетите и галактиките отблизо.
Децата с интерес гледаха и се включиха в интерактивните игри пренесени в Планетариума. Разказано им бе за живота извън планетата Земя и им се задаваха въпроси, свързани с виртуалното пътешествие.
Планетариумът, както е по известен сред варненци, е една от атракциите на морската ни столица. Създаден е от Николай Петров и е тържествено открит на 22 май 1968 г.
Разположен е в Морската градина, само на няколко метра от централния й вход. Звездната зала разполага с 80 места.
Планетариумът е модел ZKP-1, а диаметърът на купола е 10 м. Монтиран е проектор за показване на Слънчевата система и видеопроектор с компютър и озвучителна техника.
Астрономическата обсерватория разполага с компютърна техника, телескопи и бинокли, които се използват за обучение на ученици и за наблюдения на Слънцето, Луната, планетите, променливи звезди и комети, както и за демонстрационни наблюдения за граждани.
Дейностите по проекта продължават с консултации на родители и деца със специалист в работата с деца от аутистичния спектър психологът Весела Фажева.

IMG_2049 IMG_2051 IMG_2070