МЕЖДУНАРОДНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ „ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ КАТО ЧУЖД ЕЗИК
ЧРЕЗ E-TOOLS “ – LEAFLET

        В периода 28.05 – 01.06.2022г. екип на Асоциация „Да съхраним жената“ участва в  Европейска транснационална среща за обучение в Сарагоса, Испания по проекта за използване на дигиталните инструменти в обучението по английски език. В срещата взеха участие всички партньори от европейските държави Полша, Естония, Испания, Италия и България.

Обучението бе насочено към представяне на различни безплатни софтуери и платформи за електронно обучение, инструменти за групово обучение, Аndroid приложения и споделяне на положителни практики при работата с тях. Всеки от партньорите презентира мобилен инструмент за обучение на младежи и пълнолетни лица.

Партньорът от Италия – LUETEC представи образователната платформа „Edmodo“, което е социален инструмент за създаване и управление на виртуални класове.

Естонските партньори от EURIKА запознаха с „Kahoot“– платформа за обучение, базирана на игри, която прави забавно изучаването на чуждия език.

Всички партньори взеха участие в своеобразен урок, създаден чрез дигиталната платформа „Canva“ от координатора на проекта – Fundacja CREATOR от Полша.

Домакините от Испания – FASE представиха видео инструменти за създаване на дигитални истории: Animoto, Kapwing – платформи за редактиране на видео.

Българският екип от Асоциация „Да съхраним жената“ Аксения Николова- обучител педагог и IT специалист запозна аудиторията с мобилните инструменти: Linoit и Padlet. Бяха предложени варианти за приложение на инструментите при изучаване на английски език – начално ниво: https://padlet.com/alex8women/Bookmarks и https://padlet.com/alex8women/65nhoc470f5zv5h3.
Нели Николова, педагог и социален експерт от АСЖ презентира сугестопедията, като метод за изучаване на английски език , по метода на доц. д-р Лозанов. 

Домакините от FASE представиха платформа за електронно обучение eSUMO, която успешно се интегрира в различните квалификационни обучения, които предлага организацията, за младежи и пълнолетни лица. Презентираните дигитални инструменти са полезни и за учителите по английски език в училищата и частните школи.

Чрез проектните дейности „Асоциация да съхраним жената“ ще обучи и подобри работата на специалистите със софтуерни продукти. Това ще повиши качеството на предоставените услуги и квалификацията на служителите, в Неправителствените организации.

По време на петдневната визита бе посетена и една от най-известните забележителности в Сарагоса – дворецът Aljafería,  построен през 11-ти век ислямски дворец, украсен с елегантни арабски арки и сложни резби. Днес той е седалището на парламента на автономния регион Арагон.

         В края на месец юли в България с домакин Асоциация „Да съхраним жената“ ще бъде организирана транснационална проектна среща на координаторите от партньорските организации. Ще бъдат отчетени резултатите от проекта на всички организации в Европейския консорциум. Гостите ще посетят емблематични забележителности в морската столица.

    Проектът LEAFLET има важно значение за усвояване от учителите и обучителите по английски език на нови методики и разнообразни дигитални инструменти, за по-интересно, увлекателно и ефективно усвояване на чуждия език.