Асоциация „Да съхраним жената“ на 25 години

На 30.09.2022г. в Юнашки салон се проведе юбилеен празник по случай 25 годишнината от основаването на Асоциация „Да съхраним жената“. Събитието уважиха представители на всички поколения – деца, младежи, жени от бизнеса и възрастни, които демонстрираха открита връзка на мост между поколенията.

В препълнената зала имаше настроение и много положителна енергия. Впечатляващ видеоотчет на осъществени дейности за достигане до широк кръг потребители и обучени млади ученици, предприемачи и мениджъри поднесе Управителния Съвет на Сдружението, за изминалите 25 години.

През годините сдружението реализира над  60 проекта  в различни направления на европейски проекти по оперативните програми Еразъм+ и Община Варна. В различни социално-значими области  на здравето и правата, обучението и мотивацията на жените за труд, менторски и кариерно ориентирани са осъществени съвременни  обучителни програми.

 Празнично слово към гостите поднесе Д-р Йорданка Ненчева, която сподели обществено значими проблеми:  „Когато работим с майките, ние променяме семейството, когато работим с жените, ние допринасяме за промяната в обществото. Ние подкрепяме чрез проектите си децата и младите хора, защото работата с тях е инвестиция в бъдещето на Варна и на Родината ни! Ние работим с лицата със специфични потребности, за да разкрият те своя личностен потенциал за независим живот. Грижата ни за възрастните хора е осъзнат синовен дълг към това поколение и политика на благодарност, за приноса му в развитието на Варна и България. Ние подкрепяме с нашите инициативи и жените в бизнеса, защото в пазарните условия на прехода, през третото хилядолетие предприемчивите са на ход. Те ще възродят отечеството ни! Ние стимулираме корпоративната социална отговорност на фирмите, и на тяхната благодеятелност.“

С топло приветствие се обърна към участниците кметът Иван Портних. Той даде висока оценка за работата на Асоциация „Да съхраним жената“ в изпълнение на социалната програма на Община Варна.

            На празничното събитие бяха наградени и най-добрите от номинираните в петнадесетото издание на конкурс „Жена предприемач и мениджър на годината“, и в петото издание на конкурс „Млад предприемач и мениджър на годината“.

            Положена е традиция в отдаване обществено признание за личния принос на жените в развитието, чрез приза „Достойна Варненка“.

Сертифицирани бяха и млади обучени в програми по два проекта към Дирекция „Образование и младежки дейности“. Те през цялото лято се обучаваха по предприемачество и лидерство за повишаване на тяхната функционална грамотност, за усвояване на нови знания и умения за кариерно израстване.  

Проект „Повишаване на функционалната грамотност за старт на младежкото предприемачество и заетост“ се реализира с експерт-специалисти на Асоциация „Да съхраним жената“ и  ментори по проект „Интегриране на младите предприемачи в съвременните технологии“  с експертния екип на Асоциация „Образование, иновации и развитие“.

Кметът Иван Портних връчи почетен знак с лента на Председателя на Асоциация „Да съхраним жената“, д-р Йорданка Ненчева.

От името на Общество на предприемчивите жени Проф. д-р Надя Костова поднесе поздравление и връчи статуетка за награда за Д-р Йорданка Ненчева за сплотяващата й роля като председател на сдружението.

Проф. Д-р Красимира Кисьова д.м.н. първия Председател на Асоциацията с вълнение сподели за първите стъпки на сдружението и успешното и устойчиво развитие и до днес.

Получени бяха поздравителни адреси от президент на Република България Румен Радев, от Министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, от Председателя на Съюза на Българските учители Доц. Д-р Янка Такева, от ОС на БЧК, от други НПО и институции.

В концертната част музикален поздрав направиха възпитанички на школата на музикалния педагог Мила Маврова.

С жив интерес бе посрещнато етнодръм изпълнението „Вода“ на Елица Тодорова спечелило националната селекция на песенния конкурс  „Евровизия“

Празникът завърши с наздравица и на „Многая лета“.

« на 6 »