„Бабинден“

Традиционно по празничния календар на Асоциация „Да съхраним жената“ беше отбелязан един светъл празник в българския народен календар- Бабинден, Ден на родилната помощ! Този празник се е почитал от далечните праславянски времена, но се е запазил и до днес. От 1951г. у нас тази дата е обявена за ден на родилната помощ. Отдаваме своето уважение и почит на всички акушер-гинеколози, акушерки и педиатри, които помагат на бял свят да се появят нашите деца и внуци.

На този ден отдаваме почит на бабите- акушерки, които някога са осъществявали единствената родилна помощ. За тези сърцати жени народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност в душата си.

Традициите са онази част от историята ни, която носи сила, поражда вяра в бъдещето и създава надежда, а всичко това обединява хората, въпреки техните различни разбирания и начин на живот, радости и тревоги. Когато традициите се пазят и пресъздават, тогава се поражда празничното настроение и всенародното веселие. В такива моменти хората се събират на едно място и се забавляват заедно, а това наистина е празник.

На сцената на Юнашки салон с празнична програма за пресъздаване на традиционния български ритуал се представи група „Музикотерапия- народно пеене“ с ръководител Мария Славова под музикалния съпровод на корепетитора Валентин Великов. С народни песни и ритуални обреди певиците в народни носии ни върнаха в младите години на нашите баби и прабаби и възродиха отминали спомени по отдаването на почит към бабите израждали нашите родители.

Според българските традиции Бабин ден е бил единствения ден в година, в който на жените и младите булки им е разрешено да се закачат и шегуват с мъжете и ергените. Група „Танц терапия“ с ръководител Янка Петрова изпълни танцов етюд „Пиян Георги се жени“ и хоро от Пиринска етнографска област.

Както огънят в огнището е горял непрекъснато от раждането на детето до навършване на 40 дни, така трябва да гори и огъня в сърцата ни, за да съхраним корените и традициите си и да пребъде българщината през вековете.

С изпълнение на народните песни „Прочула се бяла Стана“ и „Наньо надолу вървеше“ се представи младата изпълнителка Теодора Славова, внучка на именитата певица Мария Славова.

Празнично слово към гостите отправи г-жа Таня Василева – Директор на дирекция „Социални дейности“, която изрази радостта си от пресъздадените ритуали и отправи пожелания за все повече такива дейности съхраняващи българските традиции.

Своеобразен мост към подрастващите поколения направи Д-р Йорданка Ненчева, която в словото си изрази вълнение за късащата се връзка между млади и възрастни и изрази своето желание и готовност да се работи усърдно в промяна на тази тенденция през следващите години с младите хора на Варна.

Празникът завърши с кръшни български хора, в приятелска атмосфера и с пожелания съхранените традиции да пребъдат в следващите поколения.