Отбелязване на „Енъовден“ в Университетска Ботаническа градина, к. к. „Св. Св. Константин и Елена“

На 23.06.2023г. в Университетска Ботаническа градина, к. к. „Св. Св. Константин и Елена“, жените от ЦСРИВЖ „Импулс“, децата от ЦСРИДУ „Живот под дъгата“, техните семейства и близки, съвместно с екипа на Асоциация „Да съхраним жената“, отбелязаха предстоящия народен празник „Енъовден“. На събитието групата по „Холистична медицина“ с ръководител Добринка Желева представи народния обичай „Енъова буля“. В него се включиха и групата по „Музикотерапия“, ПС „Импулс“ с ръководител Мария Славова, с народни песни посветени на празника и група „Танцтерапия“ с ръководител Янка Петрова .

Жените изплетоха Енъовски венец от лековити билки и цветя, събрани рано в утрото, под който минаха всички присъстващи за здраве и благоденствие в семейството. Всички участници в празника получиха букет здравец и специално послание за здраве, надежда и любов.

Сюжетът отрази професионалното, творческото израстване на авторките и богатството от цветове, сюжети и настроение в изпълнението на българските обичаи, традиции и култура.

Празникът продължи с гощавка и веселие и приключи с дълго кръшно хоро, под звуците на музикалния съпровод на акордеониста и музикант- Валентин Великов.

Традиционно в графика на Асоциация „Да съхраним жената“ и в „Междупоколенческия център“ се отбелязват всички български народни празници и традиции, с цел да опазим, съхраним и предадем на следващите поколения тези изконно български ценности.

На събитието присъстваха и граждани, роднини, гости и приятели на Асоциацията.