Ден на баницата

Асоциация „Да съхраним жената“ проведе за поредна година в края на Ноември единственият по рода си в Община Варна, „Ден на баницата”, организиран от ЦСРИВЖ „Импулс“ в „Македонски дом“.

„Денят на баницата“ е местно състезание по приготвяне на баница, което се провежда в края на месец октомври, посветено на 16 Октомври Световния ден на храните.

Празникът е разделен в две части: конкурсна с награждаване на отличилите се участници и неформална част, където потребителите от ЦСРИВЖ „Импулс“ показват своите артистични умения.

В надпреварата се включиха сладки и солени баници, вити и редени, с лук, с праз, с тиква, с локум и традиционни класически баници със сирене. Всички участници получиха похвала за участие.

Наградените бяха разпределени в три категории: „Най-оригинална рецепта“ – Иванка Христова, в категория „Традиционна рецепта“- Юлия Тутова и категория „Най-здравословна рецепта“ – Галина Качарова.

Всички присъстващи бяха поздравени с прочувствено слово от Председателя на Асоциация „Да съхраним жената“ Д-р Йорданка Ненчева.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха групите от ЦСРИВЖ „Импулс“ – „Мелодии на зрелостта“ с ръководител Валентин Великов, ПС „Импулс“ с ръководител Мария Славова. Авторско стихотворение „Песен за човека“ представи Гинка Люцканова, Нелка Александрова представи семеен обичай за приготвяне на баница.

Всички присъстващи си обещаха традицията на празника да продължи и догодина да има още по-оригинални рецепти за конкурса.