Музикално-поетичен авторски рецитал на Мария Славова

На 23.11.2023г. в Радио Варна се проведе музикално-поетичен авторски рецитал на Мария Славова. Пише от ученичка, казва, че и досега й са много мили и скъпи първите публикувани стихотворения „Работничка“, „Среща с живота“, „Учителко любима“, „Пролет“, които помни и досега.

Цялата ѝ поезия е пропита от много искреност, чувства, вълнения, които са вълнували не само нея, но и нейната публика. Винаги са били вълнуващи нейните авторски, музикално-поетични рецитали, не само във Варна, но и на много места из България. Когато тя рецитира и пее приковава вниманието към себе си, завладява публиката, която я слуша с интерес. В нея звучи мелодията на стиха и песента побрали много чувства, откровеност, топлота и любов, като цвят, който тя раздава на хората. По същия начин предава любовта си към народната музика на внучката си, младата народна певица- Теодора Славова.

Мария е автор на близо 7000 стиха, побрани в нейните 26 авторски книги, които са отпечатани. Тя рецитира пред публика сбор от авторски стихове. Мария Славова е и ръководител на ПС „Импулс“ към Асоциация „Да съхраним жената“, Комплекс за социални услуги „Импулс“. През целия си съзнателен живот е била самодеец, активно е участвала в обществения живот на град Варна и е ръководила певчески състави за народни песни.

През 2022г. е наградена с Приза „Достойна варненка –музикален ръководител“ от Асоциация „Да съхраним жената“ и отбеляза своя 75-годишен юбилей и над 40 години творческа дейност. Мария има много награди и отличия. Носител е на медали от международни участия, местни и национални фолклорни фестивали. Извършва активна обществена дейност и до момента.