Ден на християнското семейство

На 21 ноември в Регионална библиотека – Варна, отдел „Изкуство“ отбелязахме Деня на християнското семейство с гост-лектор пастор Витан Вълев – теолог. Официален гост на събитието от Дирекция „Социални дейности“, Община Варна беше г-жа Катя Граматикова Главен експерт „Хора с увреждания“.

Прочетени бяха цитати от библията за първоначалния замисъл на сътворение на човека и неговата мисия на земята, „семейството е създадено като гнездо на Божията любов“. Разгледани бяха ролите на мъжа и жената в семейството като равнопоставеност по достойнство и стойност, както и семейните ценности в критичните условия на живот в наши дни.

На присъстващите беше представен съвременния контекст за дефиниция за християнско семейство. Разгледани бяха кризи влияещи на семейната общност на социално, икономическо, демографско и политическо ниво. Дискутиран беше натиска за предефиниране на понятието семейство на база статистиката на бракове и разводи за последната година в България.

Беседата приключи с малко познат цитат на Иван Вазов: „Аз не зная под небето друга книга, по-могъща и тъй всеобща, каквато е Библията. Там където Библията се чете, злините са случайни, а добродетелите са трайни спътници в живота. Учудвам се, че тази свята книга много слабо се знае у нас – не само от миряните, но и от духовниците“.