„Бабинден“-Ден на родилната помощ

Традиционно по празничния календар на Асоциация „Да съхраним жената“ потребителите на Комплекс за социални услуги „Импулс“ направиха възстановка на ритуала за Бабуване от Варненския край. На този ден отдаваме почит на бабите- акушерки, които някога са осъществявали единствената родилна помощ. За тези сърцати жени, народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност в душите ни.

Групата по Музикотерапия Народно пеене с ръководител Мария Славова и корепетитор Валентин Великов изнесоха празнична програма, с автентичен сценарий за пресъздаване на ритуала. В ролята на бабата беше г-жа Тодорка Гелеменска, която демонстрира знания, умения и обич към снахите – Гинка Люцканова и Рая Митева – психолог в ЦСРИДУ „Живот под дъгата“. Опазването на традициите като фолклорно богатство е важно за нашата идентичност. Те са онази част от историята ни, която носи сила, поражда вяра в бъдещето и създава надежда, а всичко това обединява хората, въпреки техните различни разбирания и начин на живот, радости и тревоги. Когато традициите се пазят и пресъздават, тогава се поражда празничното настроение и всенародното веселие. В такива моменти хората се събират на едно място и се забавляват заедно, а това наистина е празник.

Празникът беше уважен от Снежана Апостолова, новият Зам. Кмет по Здравеопазване, Социални дейности и жилищна политика, и от Зорница Василева, Председател на Постоянната комисия по Социалните дейности в Общинския съвет, Лилия Мирева – Зам. Директор Дирекция „Социални дейности“, Членове на Управителния Съвет на Асоциация „ДА съхраним жената“ – Емилия Ангелова и Д-р Соня Цекова.

Топли думи към присъстващите поднесе Председателя на Асоциация „Да съхраним жената“, Д-р Йорданка Ненчева.

Според българските традиции Бабин ден е бил единствения ден в година, в който на жените и младите булки им е разрешено да се закачат и шегуват с мъжете и ергените. Група „Танц терапия“ с ръководител Янка Петрова изпълни танцов етюд „Тонке ле, чушка червена“.

Авторска хумористична сценка представиха Мария Славова и Олга Георгиева.

Своеобразен мост за приемственост и преодоляване на късащата се връзка между млади и възрастни се осъществи с поздрав към потребителите на ЦСРИВЖ „Импулс“ и гостите на празника с изпълнение на танцова формация „Елбетица“. Сърцатите момичета от „Елбетица“ включиха в изпълнението и възрастните жени, което предизвика колаборация от чувства у всички танцуващи.

Празникът завърши с кръшни български хора, в приятелска атмосфера и с пожелания съхранените традиции да продължат от следващите поколения.