„Трифон Зарезан“-Ден на лозарите и винарите

Асоциация „Да съхраним жената“, Kомплекс за социални услуги „Импулс“ за поредна година отбеляза в празничния си календар, един от най-големите и весели традиционни български празници „Трифон Зарезан“, по стар стил на 14 февруари.

Празникът носи различни народни наименования Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница, и се смята за началото на земеделската или селскостопанската година. В традиционната култура рязането на лозята е предимно мъжка дейност, но днес много винопроизводители са жени. По този повод всички присъстващи получиха като комплимент бутилка вино.

Гости на събитието бяха: г-н Костадин Коручев-поет, член на Управителния съвет в Сдружение на литературното общество“, Варна, г-жа Искра Иванова-председател на проверителната комисия към Читалище „Искра“ и Нина Кърджиева-Председател на настоятелството към Читалище „Искра“.

За доброто настроение на празника се погрижиха групите по Народно пеене ПС „Импулс“ с ръководител Мария Славова и групата „Мелодии на зрелостта“ с ръководител Валентин Великов. Ръководителят на група по „Поетична терапия“-Станислав Пенев-поет, основател на „Дружество на независимите писатели във Варна и главен редактор на вестник „Литература и Общество“ рецитира авторски стихове, посветени на виното и винопроизводителите.

Костадин Коручев рецитира авторски стих посветен на любовта.

Представители на групата „Театрално ателие“ с ръководител Евгения Коларова, представиха авторски скеч „Винена свада“ и повишиха настроението на всички.

Мария Славова и Олга Георгиева развеселиха присъстващите с рецитиране на компилация от вицове.

С топли думи Йорданка Ненчева-Председател на Асоциация „Да съхраним жената“ поздрави присъстващите гости и приятели на Асоциацията. Празниците сплотяват и облагородяват хората, разпалват жаравата на българщината. Празникът завърши с част от групата по „Танц терапия“, които танцуваха под музикалния съпровод на група „Мелодии на зрелостта“ .

Така българските традиции оживяват и в нашето съвремие и се предават на по-младите поколения. За да не се забравят, за да са в умовете и сърцата ни, за да останат живи във времето.