ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС “ВАРНЕНКИ РИСУВАТ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ВАРНА”

На 14-ти септември 2011 г. във фоайето пред Пленарна зала на Община Варна, под звуците на цигуларката Геновева Бурова бе открита изложба “Варненки рисуват забележителностите на Варна”. Изложбата представя картини, сътворени от жените, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни жени „Импулс”, както и на две млади художнички, всички те, вдъхновили се от красотата и величието на забележителностите на Варна.

Вече пет години Асоциация “Да съхраним жената” администрира ЦСРИВЖ “Импулс” с 22 вида дейности в социалния пакет от услуги. Една от дейностите е АРТТЕРАПИЯ, с ръководител до скоро художничката Красимира Игнатова.

По повод кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г. се роди идеята за тематичен цикъл по живопис “Варненки рисуват забележителностите на Варна”.

Изложбата се посвещава на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.

Жените доказаха, че за изкуството няма възраст и никога не е късно да му дойде времето.

Специалният гост на събитието, художникът Радко Мурзов, поздрави авторките на картините и отбеляза, че изложбата е уникална с това, че е постигнат такъв сполучлив и завършен резултат от жени в третата възраст, голяма част от които отскоро боравят с четката. Той подари на Общината своя картина с изображението на градския часовник.

Идеята да бъдат пресътворени в художествени произведения символите на Варна беше осъществена с финансовата подкрепа на Община Варна и г-жа Миглена Куртева. Сертификатите на картините бяха връчени от г-жа Йорданка Ненчева, Председател на Асоциация “Да съхраним жената” лично на кмета на Варна, г-н Кирил Йорданов. Тази колекция стана собственост на Общината с твърдото убеждение, че картините, всяка от които носи свое послание, ще разнасят славата на Варна и извън България. На финала “Песен за Варна” изпълниха жените от вокална група “Мелодии на зрелостта” с музикален ръководител Стоян Гамолов.

r001-008 r001-015